Οι σπουδαστές των ΙΕΚ αποτελούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Ο ΕΟΠΠΕΠ αυτήν την εξεταστική περίοδο έλαβε από κάθε υποψήφιο που επιθυμεί να συμμετάσχει στις εξετάσεις πιστοποίησης θεωρητικού και πρακτικού μέρους το αδικαιολόγητα μεγάλο ποσό των 100€. Θα περίμενε κανείς πως με τόσα χρήματα που έλαβε ο οργανισμός θα υπήρχε τουλάχιστον η στοιχειώδης οργάνωση. Δυστυχώς όμως αυτή όχι μόνο δεν υπάρχει αλλά οι 11.000 απόφοιτοι των ΙΕΚ αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα.

Οι εξετάσεις του ΕΟΠΠΕΠ δεν έχουν πραγματοποιηθεί από το 2018. Έτσι έχουν συγκεντρωθεί υπεράριθμοι απόφοιτοι που θα εξεταστούν σε μία εξεταστική περίοδο και μάλιστα την περίοδο του Κορωνοϊού! Ο Οργανισμός δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Όλοι θα συγκεντρωθούν μέσα σε σχολικές αίθουσες, θα στοιβαχτούν για 6 ώρες χωρίς τον απαραίτητο εξαερισμό χωρίς καμία μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες. Σαν να μην έφτανε αυτό, σε πολλές περιπτώσεις οι απόφοιτοι που εξετάζονται και στο θεωρητικό αλλά και στο πρακτικό κομμάτι θα πρέπει να αλλάξουν εξεταστικό κέντρο την ίδια μέρα. Έτσι μπορεί το πρωί κάποιος να εξετάζεται στον Πειραιά και το απόγευμα να εξεταστεί στους Αμπελόκηπους. Και μέσα σε όλα αυτά, οι μάσκες δεν είναι απαραίτητες!

Μερικά από τα ευτράπελα που συνέβησαν μέχρι στιγμής όσον αφορά τις φετινές εξετάσεις είναι πως ο ΕΟΠΠΕΠ ανακοίνωσε στο 1/3 των αποφοίτων, πως εξετάζονται σε 20 ημέρες από την ημερομηνία της ανακοίνωσης! Ανακοίνωσε επίσης έναν online τρόπο για τον οποίο θα μάθουν οι εξεταζόμενοι σε ποια περιοχή εξετάζονται. Δύο ημέρες αργότερα δήλωσε πως το site παρουσιάζε λάθος αποτελέσματα και οι εξεταζόμενοι δεν θα πρέπει να το λάβουν υπόψιν τους. Την Παρασκευή ανακοινώθηκε πως το site διορθώθηκε. Έκτοτε ο ιστότοπος πότε είναι προσβάσιμος και πότε όχι με αποτέλεσμα πολλοί εξεταζόμενοι που γράφουν την Τρίτη να μην γνωρίζουν σε ποια εξεταστικά κέντρα εξετάζονται!

Βεβαίως δεν υπάρχει καμία μέριμνα και για τους εξεταζόμενους που βρίσκονται μακριά από τις πόλεις οι οποίες έχουν εξεταστικό κέντρο. Αυτοί θα χρειαστεί να βάλουν από την τσέπη τους τα μεταφορικά για να μεταβούν στην κοντινότερη πόλη και με την καθυστερημένη ανακοίνωση του ΕΟΠΠΕΠ για τις ημέρες εξέτασης, ενδέχεται να μην μπορέσουν να πάρουν άδεια από την δουλειά τους με ένα νέο δίλλημα να εμφανίζεται. Να χάσουν το παράβολο των 100€ και να μην εξεταστούν—υπενθυμίζω πως οι εξετάσεις αυτές γίνονται κάθε δυο χρόνια—ή να χάσουν την καλοκαιρινή σεζόν εργασίας;

Οι σπουδαστές απαιτούν:

  • Οργάνωση των εξετάσεων με εναλλακτικούς τρόπους ώστε να καλυφθεί η καθολική συμμετοχή δίχως αποκλεισμούς.
  • Λήψη σοβαρών μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.
  • Δωρεάν μετακίνηση και διαμονή για τους εξεταζόμενους σε άλλη πόλη από τον τόπο διαμονής τους.
  • Ανακοίνωση των εξετάσεων σε εύλογο χρόνο για να μπορούν οι εξεταζόμενοι να προετοιμάζονται κατάλληλα.
  • Όχι εξετάσεις ανά δύο χρόνια.

Σχολιάστε